17 Nisan 2025 11:05

Modern Çikolata fabrikasında bir işçi intihar girişiminde bulundu

Karaman Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Tayyar Yatırım’a ait Modern Çikolata fabrikasında çalışan 860 işçi geçen aralıktan beri maaş alamıyor. Bir işçi intihar girişiminde bulundu.

Modern Çikolata fabrikasında bir işçi intihar girişiminde bulundu

Modern Çikolata fabrikasında işçiler maaş alamıyor

Karaman Organize Sanayi Bölgesindeki Modern Çikolata fabrikası, mart ayının ilk günlerinde üretimi durdurdu. Haklarını alamayan işçiler fabrika önünde eylem düzenlerken, 12 Nisan’daki eylemde bir işçi, “Doğalgaz faturamı ödeyemiyorum” diyerek tüfekle intihar girişiminde bulundu.

Cumhuriyet’ten Elif Özge Yalçın’ın haberine göre, Karaman Emniyet Müdür Yardımcısı, işçiyi tüfeği bırakması için ikna etti. İşçiler, “Bize net bilgi veren yok. Fabrikanın en kısa zamanda açılacağı bahanesiyle herkesi oyalıyorlar. Borçlar birikti çok mağduruz” dedi.

“70 gündür maaş alamıyoruz”

Yaklaşık 6 aydır fabrikada çalıştığını söyleyen işçi 70 gündür maaş alamadıklarını belirtti. Patrondan yana herhangi bir açıklamanın olmadığını aktaran işçi, “400-500 kişi bu durumdan mustarip. Aileler icralık oldu. Faturalarımızı ödeyemeyecek hale geldik. Ocak ve Şubat ayında bazı tesislerden makineler birer birer sökülüp Romanya'ya kaçırıldı. Bu 2 buçuk aylık süre zarfında fabrika tam kapasite üretim yapıp satış yapmaya devam etti, ama işçisinin parasını ödemedi. Patronların bindiği 10-15 milyonluk lüks araçları var, satıp işçinin parasını ödeyecek şerefleri yok. Sigortamızı yattı göstermişler ama maaştan eser yok” ifadelerini kullandı.

“Anı Bisküvi, Gold Makarna… haklar verilmiyor”

Şeker-İş Örgütlenme Uzmanı Hasan Hüseyin Çakıcı, Karaman’da  işçileri mağdur eden tek şirketin Tayyar Yatırım olmadığını söyleyerek “OSB’nin yüzde 20’sine sahip Boynukalın ailesine ait Anı Bisküvi ve büyük çapta ihracat, yüksek ciro yapan Bera Holding’e ait Golda Makarna, ucuz işçi çalıştırıyor, sosyal hak vermiyor” dedi. (İşçi Sendika Servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Bizzat Erdoğan’ın, pandemiyi ‘üretim ve lojistik üssü olma fırsatı’ olarak işaret ettiği 2020’den bu yana ucuz emek eksenli dönüşümün çarpıcı sonuçları ortaya çıkıyor. ‘Üretim, ihracat’ gibi sloganlarla pazarlanan dönüşüm, çocuk emeğini de başta sanayi olmak üzere sermayenin hizmetine sundu. Bu dört yılda 750 bin çocuk daha resmi rakamlara işçi olarak geçti.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Gençlerin sokak eylemlerine atıfta bulunan Bahçeli, "Öğrencinin yeri okuldu, sınıftır, kütüphanedir" dedi.

Evrensel'i Takip Et